Adventkyrkan

Ekebyholms Adventkyrka

Menu

Vi hjälper Ukraina!

Vi hjälper Ukraina!

Många undrar vad vi kan göra för att hjälpa människor som flyr kriget i Ukraina. I Adventkyrkan försöker vi organisera hjälp både i Ukraina, längs flyktvägarna till skydd och trygghet och här hemma.

I Ekebyholms Adventkyrka jobbar vi med följande insatser för att hjälpa människor som söker skydd från krig:

ADRA Sveriges Ukrainahjälp

ADRA är Adventkyrkans internationella humanitära biståndsorganisation som finns i de flesta länder i världen. Redan innan kriget bröt ut hade ADRA Ukraina många projekt på gång i landet. Bland annat arbetade man med att återställa vatten och sanitet i de krigsdrabbade östra delarna av Ukraina. När kiget kom ställdes verksamheten om till att hjälpa människor att fly och få skydd. Läs mer om ADRA Sveriges partners i Ukraina och grannländerna och hur de arbetar just nu.

För denna insats behöver ADRA pengar i första hand. Skänk din gåva genom ADRA Sverige med hjälp av Swish 900 7212, märk gåvan med "Ukraina"

Bostad för flykting

Många i Sverige är villiga att öppna sina hem för en aldrig skådad flyktingström i modern tid. Migrationsverket och kommunerna har skyldighet att ordna med bostad för flyktingar. Men privatpersoner kan göra en insats för att stötta myndigheter och kommuner. Generellt sett så organiserar inte Migrationsverket och kommunerna inte privatpersoners erbjudanden om bostad, utan det sker i allmänhet i regi av civilsamhällets organisationer som exempelvis kyrkor. Men håll koll på din kommuns hemsida för eventuell ny information om detta.

Att öppna sitt hem för en familj eller individ på flykt gör man utan förväntningar på ersättning! De som kommer till Sverige i enlighet med EU:s massflyktsdirektiv får för närvarande en ganska låg dagersättning som ska räcka till mat och grundläggande personliga behov - dock inte bostad. Kommunen eller andra myndigheter betalar ingen ersättning privatpersoner som öppnar sitt hem för flyktingar. Se här Norrtälje kommuns information till dig som tar emot flyktingar i ditt hem.

I Adventkyrkan finns ett team av ukrainsk- och svenskspråkiga frivilliga som försöker koordinera hjälpsökande flyktingars behov med de erbjudanden om bostad som vi får in. Du kan kontakta teamet via denna e-postadress: hjalptjanst.ekebyholm@adventist.se.

Läs mer här på Migrationsverkets sida om vad som gäller för flyktingar från Ukraina enligt EU:s massflyktsdirektiv.

Läs här om på vilka andra sätt du kan vara med och bidra i Norrtälje Hjälper!

Annan hjälp

Adventkyrkan tar även emot kläder och andra saker som flyktingar kan behöva när de anländer till Sverige och ska starta ett nytt liv. Har du flyktingar boende hos dig och behöver hjälp med kläder eller andra saker hjälper vi till med det vi får in. Kontakta hjalptjanst.ekebyholm@adventist.se.

Oro i världen ger oro i själen

Varje torsdag kl 17.30 till 19.00 finns Adventkyrkans frivilliga medmänniskor på plats i Café Chocolates lokaler i Rimbo centrum.

Bilderna vi ser och nyheterna vi hör genom olika medier kan vara skrämmande och väcka oro. Om du känner dig ensam med din oro kan det vara skönt att få prata med någon. Önskar du att någon ber för dig eller något du är orolig för, finns också den möjligheten.

Alla är välkomna! Vi bjuder på enkelt fika.

Du kan läsa mer här om hur du hanterar oro och kris, inte minst när det gäller barn:

 

Fredskonsert för Ukraina

Den 2 april kl 18.00 arrangerar Ekebyholms Adventkyrka en konsert till förmån för ADRA Sveriges bistånd till arbetet med flyktingar i och från Ukraina. Mer information om konserten kommer att komma på denna sida.

Planerad live stream

lör 3 dec 11:15

Gudstjänst med Daniel Hailemariam

lör 10 dec 11:15

Gudstjänst med Siri Bjerkan Karlsson

lör 17 dec 11:15

Gudstjänst med Mervi Cederström

Kalender

Se hela kalendern